ZIARNO SOI

Soja i jej ziarno jako półprodukt paszowy

Jedną z roślin należących do rodziny bobowatych jest soja. Jej ziarno zawiera błonnik, witaminy oraz minerały, dzięki czemu cieszy się tak dużą popularnością. W Polsce uprawia się ją głównie w celach paszowych. Ziarna soi przerabia się najczęściej na olej, będący substratem pasz dla zwierząt, który pomaga w uzyskaniu pożądanej konsystencji pokarmu, poprawia jego smak oraz dostarcza odpowiednią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Należy również podkreślić, że pasze wzbogacone o składniki, które mają ziarna soi, pozytywnie wpływają na rozwój oraz masę mięśniową zwierząt.

Ziarna soi na paszę dla zwierząt

Ziarno soi to doskonałe źródło białka, fitoestrogenów oraz kwasów tłuszczowych. Do tego zawiera bogaty zestaw białek egzogennych, czyli takich, które organizm musi otrzymać wraz z pokarmem, ponieważ sam nie jest w stanie ich wyprodukować. W związku z tym jest bardziej wartościowy w diecie zwierząt hodowlanych, w porównaniu do innych białek roślinnych. Sprzedaż soi w Polsce stale rośnie, a my w swojej produkcji korzystamy jedynie z najlepszych dostaw komponentów paszowych. Poszukujesz najlepszego żywienia dla trzody lub bydła? Soja i ziarno w skarmianiu zwierząt to doskonałe źródło składników odżywczych. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami naszej oferty.

Ziarno soi sprawdza się jako składnik pasz m.in. dla:

  • drobiu,
  • trzody chlewnej,
  • bydła

PHU Venus M. Zyga Sp. Jawna

Masz pytania napisz

Napisz do nas