Powstawanie śruty słonecznikowej dla bydła, drobiu i trzody chlewnej
Śruty słonecznikowej nie byłoby gdyby nie ziarno słonecznika. W jej powstawaniu pierwszym etapem jest zbiór dojrzałych nasion i osuszenie ich w celu osiągnięcia idealnej wilgotności. Następnie przechodzi się do tłoczenia oleju oraz oddzielenia go od pozostałych składników nasion. Obrobione ziarno słonecznika jest jeszcze mielone oraz rozdrabniane. W ten oto sposób powstaje śruta słonecznikowa dla bydła i innych zwierząt hodowlanych, będąca substratem pasz. Cieszy się coraz większą popularnością z uwagi na przystępność cenową. Każde ziarno słonecznika ma dla nas wartość. Resztki pozostające po ekstrakcji tłoczenia oleju łączą w sobie zarówno błonnik, białko, miąższ, jak i inne składniki. Śruta słonecznikowa ma wysoką zawartość białka, które jest istotnym elementem zbilansowanej diety zwierząt.