ŚRUTA SŁONECZNIKOWA

Powstawanie śruty słonecznikowej dla bydła, drobiu i trzody chlewnej

Śruta słonecznikowa powstaje w procesie przetwórstwa nasion słonecznika — najpierw zbiera się dojrzałe ziarna, które następnie są osuszane, aby osiągnąć idealną wilgotność. Kolejno przechodzi się do tłoczenia oleju i oddzielenia go od pozostałych składników nasion. Obrobione ziarno słonecznika jest jeszcze mielone oraz rozdrabniane. W ten oto sposób powstaje śruta słonecznikowa dla bydła i innych zwierząt hodowlanych, będąca substratem pasz. Dobrze dobrana mieszanka paszowa pozwala zoptymalizować koszty hodowli, zachowując jednocześnie wysokie standardy żywienia. Cieszy się coraz większą popularnością z uwagi na przystępną cenę. Każde ziarno słonecznika ma dla nas wartość. Resztki pozostające po ekstrakcji tłoczenia oleju łączą w sobie zarówno błonnik, białko, miąższ, jak i inne składniki. Śruta słonecznikowa ma wysoką zawartość białka, które jest istotnym elementem zbilansowanej diety zwierząt. Z uwagi na swoje właściwości, śruta słonecznikowa dla bydła znajduje zastosowanie zarówno w intensywnej produkcji mlecznej, jak i w chowie ekologicznym.

Śruta słonecznikowa dla kur

Śruta słonecznikowa będąca produktem ubocznym pozostałym po produkcji oleju ze słonecznika, to bogate źródło wartości odżywczych. Dzięki temu jest często wykorzystywana jako komponent pasz dla kur. Dodawanie śruty do pokarmu drobiu może prowadzić do lepszych wyników produkcyjnych, np. zwiększenia masy ciała oraz zwiększonej produkcji jaj. Należałoby również podkreślić, że jej stosowanie przekłada się na stan zdrowia zwierząt, dlatego warto postawić na sprawdzone i naturalne półprodukty. Śruta słonecznikowa to dobry wybór dla kur niosek, kaczek, a także gęsi. W ich żywieniu duże znaczenie ma podaż energii i białka, dlatego ta propozycja okazuje się najlepszą z możliwych. Śruta słonecznikowa dla kur wyróżnia się lekkostrawnością, dzięki czemu łatwiej się wchłania, a zwierzęta lepiej się czują.

PHU Venus M. Zyga Sp. Jawna

Masz pytania napisz

Napisz do nas