Powstawanie śruty słonecznikowej dla bydła, drobiu i trzody chlewnej
Śruta słonecznikowa powstaje w procesie przetwórstwa nasion słonecznika — najpierw zbiera się dojrzałe ziarna, które następnie są osuszane, aby osiągnąć idealną wilgotność. Kolejno przechodzi się do tłoczenia oleju i oddzielenia go od pozostałych składników nasion. Obrobione ziarno słonecznika jest jeszcze mielone oraz rozdrabniane. W ten oto sposób powstaje śruta słonecznikowa dla bydła i innych zwierząt hodowlanych, będąca substratem pasz. Dobrze dobrana mieszanka paszowa pozwala zoptymalizować koszty hodowli, zachowując jednocześnie wysokie standardy żywienia. Cieszy się coraz większą popularnością z uwagi na przystępną cenę. Każde ziarno słonecznika ma dla nas wartość. Resztki pozostające po ekstrakcji tłoczenia oleju łączą w sobie zarówno błonnik, białko, miąższ, jak i inne składniki. Śruta słonecznikowa ma wysoką zawartość białka, które jest istotnym elementem zbilansowanej diety zwierząt. Z uwagi na swoje właściwości, śruta słonecznikowa dla bydła znajduje zastosowanie zarówno w intensywnej produkcji mlecznej, jak i w chowie ekologicznym.