ŚRUTA SŁONECZNIKOWA

Powstawanie śruty słonecznikowej dla bydła, drobiu i trzody chlewnej

Śruty słonecznikowej nie byłoby gdyby nie ziarno słonecznika. W jej powstawaniu pierwszym etapem jest zbiór dojrzałych nasion i osuszenie ich w celu osiągnięcia idealnej wilgotności. Następnie przechodzi się do tłoczenia oleju oraz oddzielenia go od pozostałych składników nasion. Obrobione ziarno słonecznika jest jeszcze mielone oraz rozdrabniane. W ten oto sposób powstaje śruta słonecznikowa dla bydła i innych zwierząt hodowlanych, będąca substratem pasz. Cieszy się coraz większą popularnością z uwagi na przystępność cenową. Każde ziarno słonecznika ma dla nas wartość. Resztki pozostające po ekstrakcji tłoczenia oleju łączą w sobie zarówno błonnik, białko, miąższ, jak i inne składniki. Śruta słonecznikowa ma wysoką zawartość białka, które jest istotnym elementem zbilansowanej diety zwierząt.

Śruta słonecznikowa dla kur

Śruta słonecznikowa będąca produktem ubocznym pozostałym po produkcji oleju ze słonecznika to bogate źródło wartości odżywczych. Dzięki temu jest często wykorzystywana jako komponent pasz dla kur. Dodawanie śruty do pokarmu drobiu może prowadzić do lepszych wyników produkcyjnych, np. zwiększenia masy ciała oraz zwiększonej produkcji jaj. Warto również podkreślić, że jej stosowanie przekłada się na stan zdrowia zwierząt, dlatego warto postawić na sprawdzone i naturalne półprodukty. Śruta słonecznikowa jest najlepsza dla kur niosek, kaczek oraz gęsi.

PHU Venus M. Zyga Sp. Jawna

Masz pytania napisz

Napisz do nas