Dlaczego makuch rzepakowy to dobry wybór?
Skład kwasów tłuszczowych występujących w makuchu rzepakowym zachowuje wszystkie korzystne cechy oleju rzepakowego zawierającego moc kwasów nienasyconych, zwłaszcza oleinowego. Składnik ten wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu w tkankach zwierząt. Zakłada się, że bogate w niego produkty mają korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu w wyrobach odzwierzęcych. Olej zawarty w makuchach rzepakowych uznawany jest obecnie za najlepszy typ tłuszczu w diecie.
Makuch i jego bogata zawartość kwasów tłuszczowych
Według danych zawartych w normach paszowych średnia zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w kilogramie paszy wynosi aż 34 g w przypadku makuchu rzepakowego. Dla porównania – w śrucie poekstrakcyjnej sojowej jest to zaledwie 10 g. Makuchy rzepakowe wypadają także korzystniej w zawartości włókna surowego (9,5-12% w porównaniu ze śrutą sojową, która zawiera jedynie 5-6% tego składnika). Wyniki badań potwierdzają korzystną możliwość zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej makuchem rzepakowym.
Wartościowa pasza dla bydła – makuch rzepakowy
Pożywienie dla zwierząt powinno zawierać wartościowe składniki odżywcze. Makuch rzepakowy dla bydła to pasza wysokobiałkowa bogata w tłuszcze, węglowodany, a także sole mineralne. Dzięki temu stanowi łatwo przyswajalne źródło energii. Zawartość białka ogólnego w oferowanym produkcie może się wahać od 31 do 34%, a tłuszczu – od 9 do 12%. W przypadku pokarmów wysokiej jakości, takich jak makuchy rzepakowe, producent przykłada szczególną uwagę do ich naturalnego składu. Dlatego też zawiera on niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Stosowanie makuchów rzepakowych przekłada się na późniejszy rozwój i wzrost zwierząt hodowlanych.