Degumming oleju – proces rafinacji
W VENUS zajmujemy się również produkcją wysokiej jakości komponentów paszowych i produktów spożywczych. Warto jednak wspomnieć, że zanim trafią do klientów, są poddawane wielu procesom obróbki. Jednym z nich jest np. degumming olejów roślinnych, czyli tzw. odśluzowywanie.
Surowe wyroby z tej kategorii zawierają zmienne ilości zanieczyszczeń nieacyloglicerolowych (nietłuszczowych), określanych mianem „śluz” lub fosfolipidów, a także innych substancji, np. wolnych kwasów tłuszczowych, metali, wosków czy węglowodorów. Wymienione substraty mają negatywny wpływ m.in. na zapach, barwę oleju czy pienienie, a odśluzowywanie ma na celu ich usunięcie. Degumming oleju to pierwszy z etapów rafinacji.
Wyróżnia się kilka popularnych metod degummingu oleju, do których można zaliczyć:
- degumming wodny, podczas którego do oleju dodaje się wody. Uwalniają się wówczas fosfolipidy, dzięki czemu oddzielenie ich od surowca nie sprawia żadnego problemu,
- degumming enzymatyczny wykorzystujący enzymy do hydrolizy fosfolipidów,
- degumming kwasowy, czyli proces polegający na dodaniu do oleju kwasu reagującego z fosfolipidami, co również ułatwia ich oddzielenie.